Salam Israk Mikraj semua sahabat2 blogger...Muslimin dan muslimat sekalian, sama-samalah kita menginsafi, menyedari dan memperbaiki segala amalan ibadat kita seharian. Janganlah kerana alasan dunia, kita dihanyutkan dan lemas dalam arus dunia ini yang serba serbi berunsurkan Fitnah.
Hari ni mama tak buat apa2...melengkor aje tengok TV...masak sup ayam untuk orang yg berpuasa sempena israk mikraj.Ada masa sikit mama share kan resepi kek yg memang tip top rasa dia...kena betul dengan selera mama...sedap makan sejuk kek ni tau!
Bahan2 sponge kek coklat~
5 biji telur
125 gm gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
15 gm ovelette
40 ml air
100 gm tepung gandum ~ diayak
20 gm serbuk koko ~ diayak
1 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
70 gm mentega ~ dicairkan
Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang 8 inc
Sapukan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas minyak
Campurkan gula, telur, ovelette, vanilla, air, tepung, serbuk koko dan baking powder.
Putar semua bahan di atas hingga kembang dan ringan
Masukkan mentega cair dan kaup balik dengan spatula hingga sempurna
Tuangkan ke dalam acuan bulat 8 inc
Bakar pada suhu 170C ( bergantung pada oven masing-masing ) selama 35 mint atau sehingga kek di masak sempurna
Sejukkan kek atas redai setelah masak
Potong kek kepada 3 lapisan
Mousse coklat putih:
100 nl krim tenusu
180 gm coklat putih
1/2 sudu kecil jus lemon
300gm krim bukan tenusu(putar separa kembang)
Utk buat mousse coklat putih,didihkan krim tenusu dan tuang kedalam coklat susu,biar sebentar,kacau sebati.Masukkan perasa vanilla, dan kacau lagi,biarkan hingga sejuk
Masukkan 1/3 dari krim bukan tenusu yg telah diputar,kaup dan balik perlahan2.
Masukkan baki krim putar dan kacau perlahan
Fruits koktel 120gm
Topping
1 cawan topping base(apa brand pun takpe)
1/2 cawan icing sugar
Cara:
Putarkan topping base dan icing sugar sehingga kental
Cara mama buat kek ni senang aje..dah ada kek sponge tu...mama potongkan tiga keping,lapiskan dengan mousse putih..mama bubuh fruits koktel,lapis lagi dengan mousse white coklat,letakkan sponge kek,ulang langkah lapisan mousse tadi,akhir sekali cover dengan kek coklat dan toppingkan dengan cream base..senang nya...sedap pulak tu
(bila tengok kek ni rasanya boleh faham dah macam mana lapisan nya,kalau nak tanya boleh PM kat FB)
Aduhai....Gabungan sponge kek coklat ,dilayered dengan mousse white fruits koktel dan fresh cream...........hmmmmm tak toleh tempat lain dah...org dalam pantang aje yg tak mau makan...hehehe
Tak de design2 kek ni...terlebih rajin la mama ni
Kalau kengkawan rajin make up...make up kan kek ni dengan koktel atau strawberry...memang cantik bila dipossingkan..
SEKIAN ,..........................................WASSALAM
No comments:
Post a Comment