Wednesday, June 13, 2012

Bluberry Cheese Tart

Assalammualaikum....WBH.

Sahabat2 semua,jum cuba buat Cheese Tart Bluberry ni..Rasa nya takkan menghampakan,buat nya pun agak mudah walaupun mula2 baca step nak buat tu mcm malas nak buat.......ya la apa2 pun mula2 memang agak susah,masuk kali kedua buat Ok aje..jum cuba!

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :

170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.Masukkan filling ke dalam kulit tat.Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi


















Sekian...Moga bertemu lagi Insyaallah!

No comments:

Post a Comment