Wednesday, May 9, 2012

Sambutan hari Ibu dalam Islam

Assalammualaikum:
Pada sahabat2 diluar sana,kita ni dah lama degil sangat,dah lah jahil,dah didedahkan dengan ilmu agama pun kita tolak,pendapat ulama kita buat2 pekak,Yg kita asyik duk buat sesuatu yg kita rasa'suka hati aku laa' dan'ada aku kisah' menjadi slogan dalam hidup kita...takkan selama nya kita nak 'happy2'aje tanpa memikirkan apakah yg kita lakukan itu mendapat redha Allah atau pun tidak.

Pada pengamatan saya,kita ni bnyk sangat buat perkara2 yg membuang masa,kebanyakan niat kita bila kita sambut hari ibu tu cuma akan mendatangkan rasa 'riyak'..konon2 aku lah anak yg mulia kerana menyambut hari ibu,memang sedih sekiranya dalam waktu yg sama kita wish2 mothers day,tapi akhlak kita dengan emak kita ntah macam mana......hmmm,

Tarikh2 penting dalam islam tak ada pulak kita nak raikan,nuzul quran bila ya? 1 rejab dah lepas ke?apa berlaku pada bulan muharam kita pun tak nak tau.cuba kita muhasabah buat perbandingan,tarikh2 penting dalam islam dengan tarikh2 yg biasa kita rai dan sambut,mana yg lebih kita tau.
Tarikh hari merdeka kita tau,siap nyanyi2 lagi sambut dengan acara dan pesta bagai...kita ni dah bnyk sgt lalai kan...jadi sama2 lah kita istighfar mintak Allah ampunkan dosa2 serta kelalaian kita.

Bila kita mula memikirkan tentang Isam,kita akan merasakan orang kafir akan sentiasa mahukan orang Islam disibukkan dengan perkara2 begini,dalam islam tak ada mengajarkan kita pada setiap hari ahad kedua dalam bulan mei ada sambutan hari ibu..yg kita pun dah tau baru lah beberapa hari kita didedahkan dengan sambutan sebegini...sibuknya lah kita ni,majlis2 ilmu agama kita kurang sertai,bila ada hukum senangnya kita tolak tepi,kononnya kita ada hujah sendiri.

jum kita muhasabah diri kita dengan penerangan di bawah:

Mari kita singkap makna sebenar Hari Ibu / Mother’s Day menurut Wikipedia : “One school of thought claims this day emerged from a custom of mother worship in ancient Greece, which kept a festival to Cybele, a great mother of Greek gods. This festival was held around the Vernal Equinox around Asia Minor and eventually in Rome itself from the Ides of March (15 March) to 18 March. The ancient Romans also had another holiday, Matronalia, that was dedicated to Juno, though mothers were usually given gifts on this day. In some countries Mother’s Day began not as a celebration for individual mothers but rather for christians.”

Maksudnya di sini ialah.. bahawa hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.
 
Jadi persoalannya di sini, perlukah kita sebagai orang Islam untuk menyambutnya?
Di dalam Islam, kita dituntut untuk menghormati ibu bapa kita setiap masa dan ketika. Bukannya hanya terhad kepada hari-hari tertentu sahaja seperti pada hari ibu atau hari bapa.
Firman ALLAH Subhana Wa Ta’ala : Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ah”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.”
[Surah al-Israa’, Ayat 23 hingga 24]
Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah berkata, “Hari ibu ini timbul kerana pihak orentalis/doktrin barat memikirkan bahawa inilah cara yang terbaik untuk mereka menarik minat anak-anak remaja barat agar menghormati orang tua mereka. Umumnya kita tahu bahawa masyarakat barat amat tipis dengan adab tatasusila, jadi dengan mengadakan/mengkhususkan hari-hari tertentu sekaligus dapat memupuk remaja mereka agar menyayangi dan menghormati orang tua mereka.”
Manakala masyarakat kita pula umumnya lebih cenderung dengan budaya ikut-ikutan. Sentiasa terpengaruh dan terpedaya dengan budaya orang kafir dan barat. Bila orang kafir sambut hari valentine kita pun nak sambut sama! Bila orang kafir sambut april fool, kita pun ‘fool’ sama kerana sambut hari karut tu! Bila orang kafir sambut hari ibu dan hari bapa kita pun nak buat sama! Sungguhpun perayaan ini murni dari pandangan mata kasar kita. Tapi hakikat agama Islam kita tidak pernah mensyariatkan atau menuntut umat-umatnya agar menghormati dan menyayangi orang tua mereka, suami atau isteri mahupun anak-anak mereka pada hari-hari tertentu sahaja.
Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”
[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie’ as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani]
Islam adalah ‘Deen’ atau cara hidup. Ia telah merangkumi segala-galanya. Bukan hanya kehidupan untuk di dunia yang sementara ini bahkan kehidupan abadi (abadan-abadan) nun di akhirat kelak. Moga ALLAH Subhana Wa Ta’ala terus memelihara kita semua agar kekal terus dalam agamanya iaitu Islam dan mengamalkan cara hidup yang berlandaskan syariat Islam yang sebenar.

Gambar buku2 ilmiah dibawah ini adalah hadiah istimewa dari suami untuk saya...sebagai panduan dan bacaan yg membantu kita agar menjadi seorang isteri,anak dan ibu yg solehah..


Islam itu indah..dan syumul~ 

Moga2 saya dan suami istiqamah dalam menjalankan syariat islam~

Wajib ada di setiap rumah orang muslim
Love Islam~ 
(Solusi antara bacaan kesukaan mama setiap bulan...Alhamdulillah suami dah langgan kan untuk mama... )
Lets start the day with a page of Quran!....A page!
 Sekian Wassalam................

2 comments:

  1. as-salam siss..
    suka semuaa jalan cerita di atas..

    ReplyDelete
  2. W.salam Shu..terima kasih sudi follow blog yg miskin ni...hehehe(miskin folower)....Yg baik kita kongsi sama ya ..Salam ukhwah untuk shu

    ReplyDelete