Monday, April 9, 2012

Puding Roti Pelangi

Assalammualaikum WBH

Salam sayang untuk semua sahabat2 blogger,moga ceria selalu hari ni..masak ape agak nya ya hari ni,mama beli lauk kat kedai aje,tak masak,walau macam manapun mama ada sediakan dessert yg lazat untuk family semalam,semalam mama ada buat tapi kaler nya tak berapa padan,masih cantik tp mama tak berkenan,teruja sangat dgn Kak Azlita masam manis buat mama pun cuba lah resepi dia..TQ so much kak Ita..teruskan perkongsian di blog...mama suka

Ye lah yg kita suka tak semua orang akan suka,tapi kita jgn lah asyik 'suka ati aku lah nak buat apa'..kita kat dunia ni beringat sikit,apa yg kita buat akan dicatat untuk perhitungan di akhirat kelak

Jum kita nikmati pemandangan dan memikirkan keenakan puding roti pelangi ni,bayangkan gabungan roti dan rasa masam manis lemon dan susu .....hmmmmm  sungguh ! memang sedap enak bila dimakan

Jangan makan sekali ngap tau sayang,mcm suami mama tu makan puding mcm makan nasi,mcm mana lah nak menikmati keenakan rasa gabungan roti,susu,dan lemon....hehehe....kelakar lah suami mama(lepas makan puding pasang misai tanah liat kakak jadi macam Lan Kuda pasir Gudang...hahaha!maaf gambar tu tidak dapat mama post kan dientry ni...lain kali laaa)




Ini baru keluar dari loyang...bila loyang di letakkan sedikit air senang aje nak kluo dari loyang..TQ tips ini juga kak Ita



PUDING ROTI PELANGI

7gm agar-agar serbuk
300 ml air
1biji telur
1 tin susu cair
3 sudu makan susu pekat manis
3 keping roti
3 sudu gula
1 sudu besar sunquick 
1 sudu teh pate lemon
1 sudu teh esen vanila
Pewarna hijau, merah, purple, biru


Masak agar-agar dgn air dan gula hingga agar-agar dan gula larut
Dgn menggunakan blender, kisar roti bersama telur, susu cair dan susu pekat manis hingga sebati.
Tuang bahan yg dikisar tadi ke dalam periuk agar-agar tadi dan terus memasak dengan api yang perlahan sambil dikacau hingga didih.
Masukkan sunquick dan esen vanila. Biarkan masak seketika.
Tutup api dan masukkan paste lemon
kacau rata
Ambil sedikit 1/4 daripada adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pada setiap bahagian yang telah diasingkan
Baki adunan yang tidak diwarnakan tadi, di tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dahulu dengan air.
Ketepikan
Kemudian ambil adunan yang telah diwarnakan tadi dan titiskan atas puding dalam loyang tadi secara berselang seli antara satu warna dengan warna yang lain
Buat hingga habis
Kemudian sejukkan.





SEKIAN WASSALAM DAN SELAMAT MENCUBA............

2 comments:

  1. Teruja betul tgk warna yg sgt cantik....apalg lau masuk dlm mulut....pasti sedap...

    ReplyDelete