Monday, March 26, 2012

Devil's Food Chocolate Cake

Assalammualaikum............. Kek coklat...sahabat2 mama nak tau tak.......................sedap nya lahaiiii kek ni...jgn buang masa..gi dapur sekrg!panas kan oven,pecahkan telor!sukat tepung ..Haa dah jadik kek coklat kita....hehehe... Sebab suka sgt tgk Chef Azlita buat kek ni..mama pun buat lah jugak..tp hasil kerja mama jauh beza dgn kak Ita masam manis tu buat....alahai jelita nya kerja tangan kak Ita






Husna tgh tgk2 cake ape nak suruh mama buat hari ni....pandai Husna pilihkan mama kek yg sedap...Ok sayang,mama nak gi dapur buat kek..adik tgk upin ipin tau...belum pecahkan telor lg upin ipin adik dah abes...nanges pulak si muchuk ni...emmmmm





Kakak demam.......sian kakak...Moga Allah bagi kesembuhan cepat pada anak mama...



Resepi nya:

 Bahan-Bahan (guna loyang 9x9 utk resepi di bawah)
 2 cawan tepung gandum
 1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
 1 / 2 cawan gula pasir
 1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
 2 biji telur gred A
 2 sudu kecil vanili ekstrak
 1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
 1 cawan air suam


 Kaedah:- Set oven 170C.
Siapkan tin kek anda.
Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.
 Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan. Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan2 kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cair(buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanili estract.
 Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

 Cream Cheese Frosting:-
125gm Philadelphia cream cheese
 60gm mentega 1/2 cawan gula aising
 1 sdt vanili ekstrak
 1 sudu kecil jus daripada lemon
 Caranya pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.

Chocolate Ganache:

100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam

 Caranya
 Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata.
 Bila semua sudah cair, Angkat dan sejukkan dulu baru sapukan frosting krim keju & tuangkan coklat ganache diatas.

 
Silakan ambik sepotong je tau... kalau ambik 2 nanti tak abes...lepas2 makan tgh hari nanti ambik sepotong lagik..gigit pelan2 rasakan kenikmatan coklat ganache yg lazat....mmmmmmmphhhhhh....sedap seyyy!
Keja saper lah tu cuit sikit bahagian cheese tu.....hmmmmmm nanti eh tgn kecik la tuu.. Sekian ...wasalam...............dan Slmt mencuba

No comments:

Post a Comment