Sunday, February 26, 2012
Resepi kek batik coklat
Salam hujung minggu,mana lah tau kan ada yg suka makan kek batik ni,tp carik2 resepi tak tau mana yg sedap...mama cadangkan buat resepi yg ni,rasanya lemak2 koko gitu,manis2 coklat..tak la rasa manis gula,mama pun x brp suka.
disebabkan luka jahitan kat tgn mama belum sembuh sepenuhnya,mama tak dapatlah posing2 kek batik dgn style yg lawo2...satu gambar pun dah syukur..
slmt mencuba ya~
Bahan-bahan
* 200gm milo (boleh jer kalau nak lebihkan sedikit)
* 250gm marjerin
* 2-3 sudu besar serbuk koko(mama bubuh 2 sudu besar koko van houten)
* 1 tin kecil susu pekat manis atau 2/3 tin sederhana krimer pekat manis
* Biskut meri secukupnya(mama bubuh dlm 200gm)
Cara-cara
Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya) Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
Setelah cair masukkan susu,kacau menggunakan handwhisk..masukkan milo dan koko sedikit demi sedikit dan kacau lagi sehingga sebati
Gaul atau kacau lagi tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis..mama taburkan sikit badam rangup yg telah dibakar...memang sedap sungguh...!
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment